Wat is jouw plan om de goudvis te verslaan?

Het blijkt dat een goudvis z`n aandacht 9 seconden kan vasthouden en daarom is het ook niet zielig dat hij rondjes zwemt in een kom. Hier moeten wel plantjes en een pompje in zitten voor lucht en zuurstof, maar dat heeft verder niks te maken met de aandachtsspanne. De goudvis verslaat ons echter met ruim 1 seconde wanneer het draait om aandacht. Kennelijk zijn wij mensen niet in staat om gedurende 8 seconden onze aandacht ergens bij te houden.

En dat kan wel kloppen want hoe fijn en trendy is het om te zeggen dat je het druk hebt. Druk met allemaal oppervlakkige dingen, druk met onze neus tegen de glazen kom aan het drukken om maar niets te missen.

De snelheid van deze tijd, de vraag is eerder nog wat is tijd en snelheid eigenlijk, maar goed, dat heeft z`n uitwerking op ons gedrag. De impact van social media die kennen we inmiddels allemaal; facebook vrienden zijn belangrijker dan echte vriendschappen en een goed gesprek met een dierbare kan altijd worden onderbroken door een wisselgesprek of een knipperend lampje. En voor velen is het zelfs zo, dat kinderen op de tweede plaats komen. We hebben er zelfs reclames van op TV. De thee reclame van PickWick, met een wens op het zakje van de dochter aan de moeder, of ze aub als ze samen zijn haar telefoon 1 dag kan laten liggen, zodat de dochter pure aandacht kan krijgen. Hoe ver zijn we van plan te gaan, in het kader van druk, druk, druk…….

Het vervelende van ‘ druk zijn’ is dat het heel verslavend kan werken. En weten allemaal dat het kenmerk van een verslaving is dat de kick op korte termijn de boventoon voert en uiteindelijk desastreus is.

Druk zijn werkt dus als een drugs. We willen meer, meer en nog eens meer. Maar uitendelijk zal deze drang leiden tot een leven zonder inhoud, zonder betekenis. Vroeg of laat gaan we allemaal ontdekken dat de drukte ons niet gelukkig maakt. Stiekem zullen we het echt allemaal al weten. Merk je zelf niet in een gesprek met je collega dat je moeite hebt met aandachtig te luisteren of kwam je er onlangs achter de je niet meer kunt genieten van de geur van het net gemaaide gras zonder er even bij stil te staan.

Dus wat ben je NU aan het doen, je weet dat je dus met continue maar druk zijn, je eigen geluk aan het saboteren bent. Druk zijn kan je ook zien als een alibi om niet gelukkig te zijn. Je mag oppervlakkige relaties onderhouden, je hoeft niet bezig te zijn met hetgeen wat jou raakt, wat jou uit je bedje laat komen iedere ochtend, wat jou intrinsiek motiveert, waar jij oprecht blij van wordt. Je kan je lekker verschuilen achter het excuus van; “ ik ben druk”.

Maar stel je nou eens voor dat je de keuze zou maken om het druk zijn los te laten. Dat je ervoor gaat kiezen om NIET MEER TE DOEN maar juist MINDER TE DOEN. Dat je bewust kiest voor dingen die jou raken en bewust kiest om bewust en oprecht aandacht te geven.

Wat zou er dan gebeuren? Je gaat ja zeggen tegen je kinderen, aandacht geven aan hen, met hen naar buiten de bossen in, samen en niet in het bos lopen met je kinderen maar gericht zijn op je telefoon. Ja gaat zeggen tegen echte vriendschappen en ja tegen dingen doen waar je echt blij van wordt.

Het zou zo kunnen zijn dat je meer tijd hebt, dat je flow ervaart en meer voldoening en rust beleeft. Wees wel bewust van het feit dat dit niks te maken heeft met relaxen, een strandwandeling maken of je kop in een boek steken.

Waar we het hierover hebben heeft te maken met de INTENSITEIT en de AANDACHT waarmee jet iets doet. Bewust kiezen op het werk voor een goed gesprek in plaats van half luisteren naar je collega. Je bewust verdiepen in het verhaal van je zoon, die vertelt hoe zijn spreekbeurt is gegaan op school. Geloof me we genieten echt meer van de dingen als we er echt voor kiezen en dat kan alles zijn wat we doen in privé en of werk.

En wat zeg je tegen jezelf NU, ben je bereid om af te kicken van DRUK zijn of heeft het je niet geraakt. Beide zijn ok ook hier is weer geen goed of fout. Het gaat om bewustwording. Als je geraakt bent, je (h) erkent jezelf in het verhaal, ga je dan richten op de dingen die jij daadwerkelijk belangrijk vindt.

En besef het zit niet in het plannen van je tijd, maar in aandacht en bewustwording van jouw waarde.
Wees bewust van het feit dat je ALTIJD een KEUZE hebt. Dat je nu een keuze hebt wanneer het gat over later. Die heb je altijd op ieder moment waar je ook bent.

 

Want kijk eens naar jezelf in de spiegel, wat wil jij hoe ze naar jou kijken later als iemand die z`n dromen heeft waargemaakt of iemand die altijd druk was met.. ja met wat eigenlijk?????