Het waren 2 mooie dagen

Terugkijkend op onze eerste opdracht, kunnen we met volle overtuiging zeggen; “ het waren twee mooie dagen in het Carlton Beach Hotel te Scheveningen.

Medio november vorig jaar werden we benaderd door de voorzitter van de Ondernemingsraad van KPN met de vraag of we een programma voor ze wilde maken voor twee Heidagen, die gepland zouden worden eind Januari 2017. Natuurlijk willen en kunnen wij datJ.

Na enkele keren bij elkaar te hebben gezeten was het duidelijk wat de intentie moest worden van deze twee dagen. De samenvoeging van twee OR-en had als gevolg dat sommige mensen elkaar nog nooit fysiek hadden ontmoet en dat twee bedrijfsculturen waren samengevoegd die nog niet met elkaar hadden geknikkerd.

Op basis van deze informatie hebben we het programma samengesteld. Waarbij we de eerste dag zijn gestart met onszelf beter te leren kennen, vervolgens zijn we gaan kijken hoe onze buurman en of buurvrouw eruitziet, dat hebben we samengebracht tot 1 geheel in 3 fantastische verhalen (daar straks meer over). Dat was de strekking van de eerste dag. Ook business wise moest er het een en ander gerealiseerd worden, dus op dag twee hebben we met volle overtuiging en bewustwording van elkaars krachten en valkuilen aandacht besteed aan de Speerpunten en het Imago van de OR voor 2017.

Voor mij was het een thuiswedstrijd, dus woensdag ochtend rond halfacht stapte ik bepakt en bezakt in de auto onderweg naar het Carlton Beach Hotel, te Scheveningen. Daar aangekomen, heb ik samen met de voorzitter van de OR alles klaargezet om de dag te starten. Genietend van een zalig bakkie koffie met uitzicht op het strand, druppelden zo alle OR-leden langzaam binnen. Met z`n allen met de lift naar de 8e verdieping waar we een groot gedeelte van de rest van de dagen zouden doorbrengen met een magnifiek uitzicht op de pier en het inmiddels bekende reuzenrat van Scheveningen.

Elkaar beter leren kennen, een individuele opdracht uitwerken waar je mag nadenken over jouw belemmerende en positieve overtuigingen, jouw rol in het leven (werk/prive), jouw primaire gedrag in een groep en jouw verwachting van jezelf en jouw omgeving.

En dit vervolgens delen met de gehele groep. Wow, wat was dit een ervaring voor en met jullie. De openheid, kwetsbaarheid die jullie hebben getoond, daar is moed voor nodig. En moed om te vertrouwen dat je in een omgeving bent waar dat ook kan. Dit heeft jullie dichter bij jezelf en bij jullie omgeving gebracht. En dan de hilarische verhalen die jullie hebben gemaakt als een groepje met de symbolen die jullie van huis uit hadden meegenomen. Fantastisch, zo zie je maar als je loslaat wat je weet en vertrouwt op wat er mag komen dan ben je ineens “rete “creatief.

Na een zalig diner, een gezellige avond in de bar een heerlijk ontbijt klaar voor de volgende dag waar we samen met de ervaring van dag 1, de bewustwording op onszelf en onze omgeving de Speerpunten en het Imago van de OR voor 2017 hebben bepaald. Een hele andere dynamiek, focus op doelstellingen definiëren, resultaten omschrijven, tijdslijnen neerzetten en eigenaren koppelen aan de doelstellingen. Ook hier zijn jullie in geslaagd, met een brede lach op het gezicht, want wat hebben we ook gelachen met z`n allen. En wat heeft dat lachen ook bijgedragen aan het resultaat van de 2e dag.

Door de juiste focus continue aan te brengen, bewust te zijn dat we beter 3 dingen goed kunnen doen dan 5 dingen half hebben we 3 Speerpunten gedefinieerd, en op hoofd niveau uitgewerkt.

Ik kijk terug samen met jullie op 2 top dagen. Dank voor deze fantastische opdracht en we zien elkaar snel weer voor de volgende stap.

 

En dan nog een mooie referentie die we hebben ontvangen van 1 van de aanwezige OR-leden, te weten: Jeroen Buitendijk.

Beste Marjolein,

Dat jij ons hebt begeleid in onze speurtocht naar het bepalen van onze OR-speerpunten voor 2017 heb ik als zeer positief ervaren.

Op geheel eigen en ludieke wijze was je zeer goed in staat, om het traject en ons (merendeel kerels)  naar een succes te sturen.

Jouw aanwezigheid deed je gelden als de deelnemers van de gegeven structuur afweken, teveel in detail gingen, onduidelijk waren in hun uitspraken of vragen enz. , ook, als je zag dat de aandacht aan het verzwakken was, tijdig te onderbreken voor een pauze, om vervolgens weer de volle aandacht te krijgen.

Een bijzonder sterk punt vond ik dat je op een natuurlijke wijze in staat bent muurtjes af te breken; vaak in 1 keer, en anders 2 keer. Je bent in staat om een sfeer van rust en vertrouwen te creëren, en dat maakt dat je in een kortere tijd in staat was om tot een resultaat te komen waarin iedereen zich kon vinden.

Door gewoon jezelf te blijven weet iedereen ook direct wat ze aan je hebben.

Het is de eerste keer dat ik iemand een referentie geef, en ik geef hem graag en met volle overtuiging.

Marjolein, dankjewel voor jouw bijdrage en inspiratie, voor een volgende keer weet ik ,dat als wij jou vragen voor ondersteuning, dat de eerste stap is om te slagen in onze missie.

Hartelijke groeten,

Jeroen